Actracții turistice
Sursa imagini TraseeRomania
Cazanele Dunarii
Cazanele Mici și Cazanele Mari
Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Adâncimi maxime de circa 75 m.
Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia).
Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia)
Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier.
Ce activități poți face in zona?
1. Pescuit – poți să pescuiești exact de unde ești și cazat. Îți punem la dispoziție undițe de diferite marimi, si echipamente de pescuit in asa fel incat sa te bucuri din plin de momentele de relaxare, printr-un sport care poate fi practicat la orice varsta.
2. Plimbări cu barca – iti punem la dispozitie barci cu motor care pot fi conduse fara a avea nevoie de o autorizatie speciala, poti ca si optiune sa alegi o plimbare cu barca impreuna cu unul dintre ghizi, in acest fel vei putea vizita unele dintre obiectivele turistice din zona. Poți vedea Peștera Ponicova, Peștera Veterani, Tabula Traiana și evident Cazanele Dunării.
3. Drumeții montane – dacă îți dorești poți să faci drumeții pe munte si sa privești de la înălțime cea mai frumoasă priveliște cu Cazanele Mari și Golful Dubova, unul dintre trasee este pe masivul Ciucarul Mare de maxim 2h. Un drum mai lejer pornește chiar din imediata apropiere a pensiunii noastre. Mai multe detalii despre fiecare traseu în parte găsești aici.
4. Plimbări nautice – canotaj, caiac-canoe, etc. Aici găsești mai multe detalii despre plimbările care pot fi facute cu caiacul, barca sau alte mijloace de transport pe Dunăre.
5. Ciclism – poti sa te bucuri de peisajele frumoase din zonă si facand drumetii pe bicicleta, vizitarea Cazanelor Dunării poate fi o experiență de neuitat. Se organizează tot felul de trasee fie de la Orșova până la Șvinița, fie trasee mai lungi ce pornesc chiar de la Băile Herculane (mai multe detalii aici).
Pestera Veterani
La baza masivului Ciucaru Mare din Cazanele Dunării se găsește Peștera Veterani. a fost folosită încă de acum 4 mii de ani de către populația de la acea vreme ca și adăpost. Se spune că Dacii au folosit această peșteră pentru a se închina lui Zamolxis, Turci și Austriecii au transformat-o în unitate militară. Mulți cercetători susțin că în această peșteră a fost îngropată legendara comoară a Mariei Tereza.
Accesul în Peștera Veterani se face doar prin apele Dunării cu o ambarcațiune cu motor. Mai multe detalii click aici
Chipul lui Decebal
cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa
Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m,[1] aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, România. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, și este sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova. El a lucrat timp de zece ani în care a fost ajutat de 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume. Vezi mai mult pe WIKIPEDIA
Manastirea Vodița
LACAS DE CULT
Vodița este o mănăstire situată pe valea râului Vodița (la aproximativ 1 km în amonte de gura de vărsare în Dunăre), la circa 15 km vest de Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți. Este printre primele mănăstiri atestate documentar din Țara Românească, fiind ridicată pe cheltuiala voievodului Vladislav I (Vlaicu Vodă), la sugestia și prin efortul călugărului Nicodim.
Vezi detalii aici: WIKIPEDIA
Mănăstirea Mraconia
cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa
Manastirea Mraconia se afla in comuna Duhova din judetul Mehedinti, la o distanta de 15 kilometri vest fata de orasul Orsova. Mai concret, aceasta se afla pe malul stang al Dunarii, care formeaza in acel loc, cel mai frumos defileu de pe tot intinsul ei, defileu intins intre Orsova si Moldova Noua.
Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare, caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de „cazanele Dunarii”, dupa parerea multora, locul fiind cel mai frumos loc din tara. Sursa text aici
Pestera Ponicova
CEA MAI SPECTACULOASA PEȘTERĂ din clisura dunării
Peștera Ponicova este cea mai mare peșteră din Defileul Dunării. Galeriile sale însumează 1.660 m străbătând Ciucaru Mare și ieșind în Dunăre. Este accesibilă de pe uscat sau de pe Dunăre cu barca. La intrarea în peștera Ponicova, pârâul cu același nume creează niște chei scurte și sălbatice și un pod natural lung de circa 25 m și înalt de 6 – 8 m. Sursa wikipedia
Insula Ostrov
Insula cailor sălbatici
Insula se află aşezată în mijlocul Dunării, pe partea românească, în dreptul localităţii Moldova Veche. Un loc misterios şi pustiu, o adevărată deltă a păsărilor, dar şi a cailor sălbatici. Insula Ostrov se află la aproximativ trei kilometri de port şi se ajunge la ea în doar câteva minute. Propietarii de bărci şi şalupe din Moldova Veche duc turiştii în acest loc unic prin sălbăticia, dar şi prin frumuseţea lui.
Pe insulă trăiesc peste 100 de cai sălbatici, dar nimeni nu le mai ştie numărul, fiindcă aceştia se înmulţesc mereu. Caii au rămas pe insulă după plecarea sârbilor. Citeste mai mult aici